Παραπλανά η Υπουργός Εργασίας καταγγέλλει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού, όταν μιλά για ανεργία στο 4%, ενώ η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ποσοστά 5,3%.
Η ανεργία κτυπά αριθμούς-ρεκόρ για τα δεδομένα της Κύπρου. Όπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούνιο οι άνεργοι έφθασαν τις 17.903 άτομα, αριθμός που δείχνει αύξηση ύψους 59,3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2008 όταν τα άτομα χωρίς δουλειά ήταν μειωμένα κατά 6231.Η ανεργία θερίζει, είπε χαρακτηριστικά χθες η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού και κατηγορησε την Κυβέρνηση ότι παραπλανά, υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό είναι 4% την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) το τοποθετεί στο 5,3%. Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής εξάλλου είπε πως δεν κατανοεί τη στάση άμυνας την οποία τηρεί η Υπουργός Εργασίας σε ένα θέμα το οποίο είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης.Η ίδια η Υπουργός Εργασίας, η οποία προχθές είπε πως η Κύπρος καλά κρατεί σε σχέση με την ανεργία αν συγκριθεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χθες παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν παρέλειψε ωστόσο να επαναλάβει ότι, όπως παραδέχονται και οι κοινωνικοί εταίροι, τα πράγματα βελτιώνονται.Από πλευράς Στατιστικής Υπηρτεσίας ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία για την ανεργία του Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουνίου 2009 ανερχόταν στα 16.740 πρόσωπα. «Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουνίου 2009 έφτασε τα 17.903 πρόσωπα, σημειώνοντας αύξηση 264 προσώπων ή 1,5% από τον προηγούμενο μήνα. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την έξαρση που είχε παρατηρηθεί τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2009. Η Στατιστική αναφέρει, επίσης, ότι σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2008 σημειώθηκε αύξηση 6.231 προσώπων ή 59,3%, που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.806 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1.119), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (αύξηση 709), των ξενοδοχείων και εστιατορίων (αύξηση 603), της μεταποίησης (αύξηση 576), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 585 ανέργων.
Παραπλανά η ΚυβέρνησηΣε δηλώσεις της για το θέμα η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού, αφου τόνισε ότι η ανεργία θερίζει, είπε πως η ανακοίνωση της Eurostat για ανεργία 5,3% στην Κύπρο το Μάιο και η ανακοίνωση της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για ρυθμό ανάπτυξης 1,2% δείχνουν ότι η Κυβέρνηση παραπλανά τους πολίτες όταν μιλά για ανεργία 4% και καταρτίζει προϋπολογισμό με βάση ρυθμό ανάπτυξης 3%, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυτός ήταν μόλις 1,2%.
«Ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει ότι η ανεργία ανήλθε στο 4%, η Eurostat μάς δίνει επίπεδα ανεργίας 5,3% με προοπτική αύξησης μέχρι το τέλος του έτους στα 6%», είπε και πρόσθεσε πως «η ίδια η δική μας Στατιστική Υπηρεσία λέει ότι χάνονται θέσεις εργασίας με ετήσιο ρυθμό αύξησης 64%, που είναι τρομακτικός για τα δεδομένα της Κύπρου». Η κ. Κυριακού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει την αλήθεια στα μάτια και να φροντίσει για διορθώσεις, διότι τα άτομα που επηρεάζονται είναι κυρίως οικογενειάρχες, αφού η ηλικία τους βρίσκεται μεταξύ 30-40 χρονών.«Πρέπει να φτάσουμε στα ποσοστά ανεργίας της ΕΕ για να αρχίσουμε να ανησυχούμε;», διερωτήθηκε.
Νέοι σχεδιασμοί Η βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία να καταρτίσει νέους σχεδιασμούς για την απασχόληση των αλλοδαπών, την παράνομη απασχόληση που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν θέσεις εργασίας οι νόμιμοι εργαζόμενοι, την ενίσχυση των τομέων των ανειδίκευτων εργατών ώστε οι 3.000 ανειδίκευτοι εργάτες να βρουν εργασία και το διορισμό των νεαρών επιστημόνων σε θέσεις που τους αρμόζει, σύμφωνα με την ειδικότητα και τις σπουδές τους.
Σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης η Μαρία Κυριακού σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, όταν ετοιμαζόταν ο προϋπολογισμός για το 2009 έδινε ρυθμό ανάπτυξης 3% ενώ η Στατιστική σήμερα δίνει μόλις 1,2%. Τόνισε ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με την κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται στους αρνητικούς ρυθμούς στον τουρισμό, στην κατασκευαστική βιομηχανία, στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και στις Μεταφορές και Επικοινωνίες.
Αντίθετα, συνέχισε, «θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαμε στο χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα των υπηρεσιών, που χάρη σ' αυτούς τους δύο τομείς καταφέραμε», όπως είπε, «να κρατήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον στο 1,2%». Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να δει και το θέμα των ψηλών δανειστικών επιτοκίων.
Γιατί αμύνεται η Υπουργός Εργασίας;Για εκτίναξη της ανεργίας μίλησε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, ο οποίος ανέφερε ότι είναι λάθος να γίνεται σύγκριση μήνα με μήνα. Η σύγκριση σ’ αυτή την περίπτωση, είπε, γίνεται ετήσια και οι αριθμοί δείχνουν ότι φέτος έχουμε δραματική αύξηση, η οποία είναι απότοκο του όλου οικονομικού κλίματος.Είναι φυσικό, τόνισε, σε περιόδους κατά τις οποίες η γενικότερη οικονομική ανάπτυξη είναι μειωμένη, να αυξάνεται η ανεργία και είναι ακατανόητη η στάση της Υπουργου Εργασίας, η οποία έχει αναλάβει να σηκώσει στους ώμους της ευθύνες που δεν της ανήκουν. Δεν μπορεί να καταλογισθούν ευθύνες για τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στο Υπουργείο Εργασίας και δεν κατανοούμε γιατί η υπουργός πήρε θέση άμυνας, μιλώντας με στοιχεία τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Αν η οικονομία μας βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης, αυτό θα είναι ξεκάθαρα επιλογή της ίδιας της Κυβέρνησης, η οποία ορθώς δεν «στοιβάζει» για να δημιουργεί πλεονάσματα, σε περίοδο που η χώρα χρειάζεται οικονομική στήριξη, αλλά προσφέρει για να δημιουργεί αναμόχλευση της οικονομικής δραστηριότητας.Ο καθηγητής Πλατής ανέφερε, τέλος, ότι η κυπριακή οικονομία ακολουθεί κυκλική τροχιά, ανεβάζοντας ταχύτητες το καλοκαίρι και ρίχνοντάς τες το χειμώνα.Επομένως, δεν είναι ορθό να προσπαθεί κάποιος εσκεμμένα να παραπλανά, λέγοντας ότι όλα πάνε καλά, χρησιμοποιώντας λανθασμένες πρακτικές και προσεγγίσεις, κατέληξε.
Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχεςΌπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία οι περισσότεροι άνεργοι τον Ιούνιο ήταν ηλικίας 30-39 χρονών (3657 άτομα). Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 40-49 χρονών (3463), οι μεταξύ 50-59 (3265), οι 25-29 (2820) και οι ηλικία; 20-24 που ήταν 1665. Άτομα των ηλικιών 30-49 χρονών είναι κυρίως οικογενειάρχες με παιδιά σε σχολεία ή πανεπιστήμια.
Κατά επαγγελματική κατηγορία οι περισσότεροι άνεργοι είναι καθαριστές κλητήρες και ανειδίκευτοι εργάτες, οι υπάλληλοι υπηρεσιών και οι προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί.Σημαντικός είναι και ο αριθμός των τεχνιτών παραγωγής που φθάνει τους 2187. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, αυξάνεται κάθε μήνα και ο αριθμός των διευθυντών και διοικητικών λειτουργών που μένουν άνεργοι. Τον Ιανουάριο ήταν 328 και τον Ιούνιο αυξήθηκαν στους 410.ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΤΟΤΕ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.ΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ 10 ΑΝ ΦΕΡΕΙΣ 4 ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ,ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΛΟΠΗΡΟΥΝΑ ΜΕΤΑ.ΓΙΑΥΤΟ ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
Copyright ©
k-proothisi | Powered by Blogger
Design by Flythemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com