ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Μία νέα μορφή ναρκωτικών, που κατασκευάζεται και διακινείται μέσω Ιντερνετ, απειλεί παιδιά και εφήβους. Οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τα λεγόμενα «ηχητικά ναρκωτικά», τονίζοντας ότι έχουν φτάσει στην ελληνική αγορά και φέρονται να έχουν τις παρενέργειες των εξαρτησιογόνων ουσιών!
Τι είναι τα «ηχητικά ναρκωτικά»; Πρόκειται για μουσικά αρχεία που μπερδεύουν τον εγκέφαλο και σκοπό έχουν την πρόκληση συγκεκριμένων συναισθημάτων και πνευματικών καταστάσεων. Οπως δηλώνει στον «Α» ο βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ Βόρειας Ελλάδας, Φαίδωνας Καλοτεράκης, «τα ηχητικά αρχεία επηρεάζουν τον εγκέφαλο και προκαλούν παρενέργειες παρόμοιες μ’ αυτές των εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως είναι οι αμφεταμίνες».
Η εθιστική ουσία δε βρίσκεται σε χάπια! Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δόση των ναρκωτικών της νέας γενιάς δε λαμβάνεται με δισκία ή ενέσεις, αλλά είναι «κωδικοποιημένη» και βασίζεται σε ηχητικά κύματα που έχουν ενσωματωθεί σε κοινά μουσικά αρχεία. Υπάρχουν αρχεία ηρεμιστικά, άλλα σεξουαλικώς διεγερτικά, αγχολυτικά ή παραισθησιογόνα.
«Τα ηχητικά αρχεία έχουν υπόκωφους ήχους, σαν ορχηστρική μουσική, και όταν τα ακούει κανείς νομίζει ότι έχει μεθύσει και ότι… έχει φτιάξει κεφάλι», αναφέρει ο Στέφανος Καλοτεράκης που κάνει διδακτορικό στην τεχνολογία ήχου. Πώς γίνεται αυτό; Τα συγκεκριμένα αρχεία, που διαρκούν συνήθως 35 λεπτά, στέλνουν δύο ήχους, έναν κανονικό και ένα χαμηλότερο, και από τη «συγχώνευση» δημιουργείται ένας νέος ήχος που επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, την ψυχολογική διάθεση και την πνευματική απόδοση των νεαρών χρηστών.
Ιστοσελίδες - «βαποράκια»...
Τα ψηφιακά ναρκωτικά κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και διαφημίζονται σε χιλιάδες ιστοσελίδες ως ακίνδυνα. Οι νέοι μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίσουν τις ιστοσελίδες - «βαποράκια», που πουλάνε τα μουσικά αρχεία με χαμηλό κόστος προκειμένου να προσελκύουν νεανικές παρέες και να πέσουν στην «παγίδα», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι «χρήστες», δηλαδή, δεν έχουν παρά να κατεβάσουν τα ηχητικά αρχεία από το Ιντερνετ, να τα αποσυμπιέσουν, με ειδικό πρόγραμμα που διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο, και να τα ακούσουν.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ιστοσελίδες που δίνουν αναλυτικές οδηγίες στους «χρήστες» για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φτιάξουν… κεφάλι. Τα sites αυτά προσφέρουν και ειδικά ακουστικά για καλύτερη ακρόαση, τονίζοντας ακόμη ότι η ακρόαση πρέπει να γίνεται σε σκοτεινό δωμάτιο και με απόλυτη ησυχία.
Ψηφιακές δόσεις
Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες, στις οποίες γράφουν και τις εμπειρίες τους οι χρήστες από τη λήψη μιας «ψηφιακής» δόσης, βρίσκονται στο στόχαστρο της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τα μέλη της Ασφάλειας έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα άτομα που κατεβάζουν και ακούν ηχητικά ναρκωτικά, ωστόσο αναμένουν την επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα των ψηφιακών ναρκωτικών στους χρήστες, αλλά και να διαμορφωθεί ανάλογα η νομοθεσία περί ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, χρήση ηχητικών ναρκωτικών πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα, απλώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό. «Μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί κάποιος στο ΚΕΘΕΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα και θέλει τη βοήθεια των ειδικών», αναφέρει ο ίδιος και συμβουλεύει παιδιά και εφήβους να μην τα δοκιμάσουν!
ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΕΒΑΙΑ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΗ ΤΟΝ ΨΥΧΗΣΜΟ ΤΟΥ ΑΚΡΟΑΤΗ.ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΒΕΒΑΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΘΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΚΕΘΕΑΔΙΣΤΙΚΑ.