304 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα σε κλίνες εντατικής θεραπείας - 9 ασθενείς εισήχθησαν χθες, μεταξύ αυτών και ένα παιδί 2,5 ετών
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης Α (Η1Ν1) 2009 στη χώρα μας, με τη λίστα των θανατηφόρων περιστατικών να διευρύνεται καθημερινά. Μέχρι χθες το μεσημέρι, 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, ενώ για τον ίδιο λόγο 9 ασθενείς (μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 2,5 χρονών) εισήχθησαν εσπευσμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Πιο συγκεκριμένα, χθες, 115 άτομα νοσηλεύονταν σε κλίνες εντατικής θεραπείας, με το συνολικό αριθμό των ασθενών σε ΜΕΘ να ανέρχεται στους 304.
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει δώσει αυστηρές εντολές για προληπτική χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων (δωρεάν με ιατρική συνταγή από όλα τα φαρμακεία και τα δημόσια νοσοκομεία) ακόμη και σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς.
Συμβουλές
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κάθε καθυστέρηση στην έναρξη της αντι-ιικής αγωγής δύναται α) να οδηγήσει σε βλάβη της υγείας πολιτών και β) να συμβάλει στην εξάπλωση της επιδημίας. Όπως ανέφερε η λοιμωξιολόγος κ. Ελένη Γιαμμαρέλου, η «φετινή γρίπη είναι βαρύτερη από την περσινή γιατί 'εισβάλλει΄ σαν πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, που μας ταλαιπωρεί για ένα 48ωρο».
Για το λόγο αυτό, είπε, με τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να μην καθυστερούμε την επίσκεψη στο γιατρό, ώστε άμεσα να γίνει χορήγηση αντι-ικών φαρμάκων. Η «ξέφρενη» πορεία του ιού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τους ειδικούς να εκτιμούν κορύφωση της γρίπης στις αρχές Μαρτίου. Όπως αναφέρουν πάντως, ο ιός θα μας απασχολεί τουλάχιστον για 4-6 εβδομάδες και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς 7-10 ημέρες αρκούν για τη δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό. Παράλληλα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ατομικής υγιεινής.
Αντιμετώπιση
Ειδικότερα, ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται:
1 Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
2 Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
3 Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το γενικό πληθυσμό (από 5,9% σε 8,5%) και αγγίζει το 20,4% σε άτομα με χρόνια νοσήματα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πάνω από 50%.
ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ Η ΓΡΙΠΗ ΠΟΛΛΑ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ 108 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΩΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ .ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΛΥ ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.