Με απασφαλισμένη βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας σταθερότητας μοιάζει πλέον η Λιβύη. Οι «ενδείξεις κατάρρευσης των κρατικών της δομών», όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, Γ. Χέιγκ, εγκυμονούν πετρελαϊκή και προσφυγική κρίση για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο το δράμα των κατοίκων της δεν έχει τελειώσει.
Ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωσε από την ιστορική του κατοικία-μπούνκερ στην Τρίπολη ότι προτιμάει να «πεθάνει σαν μάρτυρας» παρά να παραδώσει την εξουσία. «Είμαι ο αρχηγός της επανάστασης και θα παραμείνω έως τον θάνατο», ξεκαθάρισε. Κάλεσε μάλιστα όσους τον αγαπάνε «να βγουν αύριο (σ.σ. σήμερα) στους δρόμους και να επιτεθούν στους εχθρούς στα λαγούμια τους».
Ανακοίνωσε ακόμη τη σύσταση επαναστατικών επιτροπών για την υπεράσπιση των στρατηγικών εγκαταστάσεων και απείλησε τους εξεγερμένους με την ποινή του θανάτου: «Είναι ποντίκια και μισθοφόροι ξένων δυνάμεων, ποτισμένοι με αλκοόλ και ναρκωτικά. Θέλουν να κάνουν τη Λιβύη Αφγανιστάν, ένα ισλαμικό εμιράτο της Αλ Κάιντα, για να δώσουν πρόσχημα στους Αμερικανούς να εισβάλουν», τόνισε. Ο Καντάφι κατήγγειλε τις ΗΠΑ και την Ιταλία ότι «μοίρασαν ρουκέτες στους νεαρούς της Βεγγάζης», ενώ υποσχέθηκε αυτονομία στις περιφέρειες.
Υπό διάλυση
Οι εξαγγελίες του έχουν ελάχιστη σημασία, καθώς ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης βρίσκονται ουσιαστικά υπό διάλυση. Υπήρχαν πληροφορίες για αυτομόληση άλλων τεσσάρων πιλότων στη Μάλτα, καθώς και για ένα πολεμικό πλοίο με 200 μέλη πληρώματος, που προσέγγιζε τις ακτές της. Βασικές υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, πετρελαϊκοί σταθμοί) δεν λειτουργούν ή είναι κατεστραμμένοι, ενώ η Νότια και Ανατολική Λιβύη ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους εξεγερμένους, λαό και στρατό.
«Ο Καντάφι ελέγχει μόνο 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο συγκρότημα Μπαμπ Αλ Αζιζία στην Τρίπολη (σ.σ. από όπου απεύθυνε το τηλεοπτικό του διάγγελμα) και δύο στρατόπεδα κοντά στη Σύρτη. Ολη η υπόλοιπη χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων νέων», ισχυρίστηκε ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Προχθές τη νύχτα ο Καντάφι βγήκε για? 22 δευτερόλεπτα στην κρατική τηλεόραση για να διαψεύσει ότι το «έσκασε» στη Βενεζουέλα, ενώ με το χθεσινό του διάγγελμα άνοιξε τις πύλες της κολάσεως. Πληροφορίες έλεγαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Τρίπολη επαναλήφθηκαν στη διάρκειά του, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να πλησιάζει τους 1.000, σύμφωνα με οργάνωση Λίβυων φοιτητών στην Ιταλία. Πηγές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για 560 νεκρούς από το ξεκίνημα της εξέγερσης, ενώ το Αλ Αραμπίγια για 1.400 αγνοούμενους. Κάτοικοι της Βεγγάζης στο Ρόιτερ για 2.000 νεκρούς μόνο στην πόλη τους από φονιάδες ξένους μισθοφόρους του καθεστώτος, αλλά η πληροφορία δεν μπορούσε να ελεγχθεί.
Στις καταγγελίες για «γενοκτονία» των προσφύγων που έφταναν στην Αίγυπτο προστέθηκε η κατακραυγή των διπλωματών της Λιβύης στο εξωτερικό, που αποκήρυξαν σχεδόν στο σύνολό τους τον Καντάφι. (Μοναδική εξαίρεση ο κύριος διπλωματικός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, που δήλωσε «προσωπικός φίλος του»). Οι πρέσβεις σε ΗΠΑ, Ινδία, Μαλαισία, Αίγυπτο συντάχθηκαν με τη λαϊκή εξέγερση, όπως και πολλοί διαπιστευμένοι συνάδελφοί τους στον ΟΗΕ.
Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραχίμ Νταμπάσι, ζήτησε την επιβολή διεθνούς απαγόρευσης πτήσεων ώστε ο Καντάφι να στερηθεί όπλα και ξένους μισθοφόρους, που «σφάζουν τον λαό της Λιβύης».
«Αυτή τη στιγμή η χώρα μου είναι πρακτικά ακυβέρνητη», τόνισε ο Νταμπάσι, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να ασχοληθεί με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν ο Καντάφι, οι γιοι του και οι οπαδοί τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΥΒΙΗ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΤΡΟΦΗ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗ ΧΡΩΣΤΑΗ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗ ΗΡΩΙΚΑ ΠΑΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΛΗΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ.