Του Σταυρου Tζιμα
Με στόxo να διατηρήσουν την κυριαρχία στις περιφέρειες όπου εκλέγονται ομογενείς δήμαρχοι, αλλά και να υπερβούν διχασμούς του παρελθόντος, οι Ελληνες της Αλβανίας προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονται στη γειτονική χώρα.
Η προσέλευση των μειονοτικών ψηφοφόρων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, ειδικά στον δήμο Χειμάρρας, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Προς τούτο οργανώθηκε το περασμένο διάστημα από τα ομογενειακά σωματεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, αλλά από και την «Ομόνοια» και το «Κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ)», μεγάλη κινητοποίηση και από την Παρασκευή μεταφέρονται στη νότια Αλβανία με λεωφορεία, αλλά και Ι.Χ., μετανάστες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Κατά τις, μάλλον φιλόδοξες, εκτιμήσεις των οργανωτών, από τα μεθοριακά φυλάκια της Κακαβιάς και του Μαυροματίου Φιλιατών επρόκειτο να περάσουν περισσότεροι από 4.000 ομογενείς, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ηγεσίας της μειονότητας στην κάλπη θα προσέλθουν γύρω στους 18.000.
Οι μειονοτικοί διεκδικούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλες, με αξιώσεις, την επανεκλογή Ελλήνων δημάρχων στις επαρχίες (κάτι σαν τους δικούς μας καλλικρατικούς δήμους) Μεσοποτάμου και Φοινικίου στον νομό Δελβίνου, Λειβαδιάς, Αλύκου και Δίβρης στον νομό των Αγίων Σαράντα, Ανω και Κάτω Δρόπολης, Πωγωνίου και Οντρίας στον νομό Αργυροκάστρου και βεβαίως στη Χειμάρρα. Χωρίς να υπολείπονται σε σημασία και οι άλλες περιοχές, τα βλέμματα από την ομογένεια, αλλά και την Αθήνα και τα Τίρανα, είναι στραμμένα στη Χειμάρρα και τούτο διότι οι εκλογές στην αποκαλούμενη «αλβανική Ριβιέρα», των 14 χωριών, εμπεριέχουν ισχυρούς συμβολισμούς.
Για τον ελληνισμό της Αλβανίας, η Χειμάρρα υπήρξε ανέκαθεν ισχυρό προπύργιό του, μολονότι το καθεστώς Χότζα, αλλά και οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις στη συνέχεια, την άφησαν εκτός μειονοτικών ζωνών, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνει προνόμια προβλεπόμενα από διεθνείς συμβάσεις. Για τον αλβανικό εθνικισμό, όμως, ήταν και παραμένει ο «Δούρειος Ιππος» του ελληνικού αλυτρωτισμού που θα πρέπει να αλωθεί.
Με αυτόν τον στόχο ακραίοι κύκλοι εξαπολύουν σε κάθε ευκαιρία ενορχηστρωμένες επιθέσεις εναντίον όσων αντιτίθενται στα σχέδιά τους με πρώτη τη δημοτική αρχή, στην οποία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκλέγονται μονίμως μειονοτικοί άρχοντες. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις μάλιστα είχαν σημειωθεί αιματηρά τρομοκρατικά επεισόδια και κρούσματα νοθείας στην καταμέτρηση με καταγγελίες για εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού. Προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, στη Χειμάρρα πρόκειται να αναπτυχθούν περισσότεροι από εκατό ξένοι παρατηρητές που θα επιβλέψουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας και, κυρίως, τη διαλογή των ψηφοδελτίων.
Αλλά και η Αθήνα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην αλβανική πλευρά πως οι συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών στη μειονότητα και ειδικά στη Χειμάρρα, δεν μπορεί παρά να επηρεάσουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο σημερινός δήμαρχος και πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ. Βασίλης Μπολάνος, υποστηριζόμενος από το ΚΕΑΔ, φέρεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής, μολονότι τόσο τα δύο αλβανικά κόμματα όσο και το νεοεμφανιζόμενο «Κόμμα Ελλήνων» (MEGA) κατεβάζουν μειονοτικούς υποψηφίους. «Διεκδικούμε για τη Χειμάρρα την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας των εκεί Eλλήνων, τη λειτουργία δημόσιου ελληνικού σχολείου, αλλά και να πάψουν οι μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών μας», αναφέρει ο κ. Ντούλες. Η παρουσία του κόμματος MEGA, που συγκρότησαν στελέχη που αποχώρησαν από την «Ομόνοια», σ’ αυτές τις εκλογές, με δικούς του υποψηφίους σε όλες τις επαρχίες, αποτελεί ένα νέο στοιχείο, το οποίο δημιουργεί εικόνα διεύρυνσης της πολιτικής διάσπασης της οργανωμένης μειονότητας. Το MEGA δέχεται κριτική για διχαστική πολιτική, αλλά ο πρόεδρός του κ. Κ. Χρηστάκης υποστήριξε στην «Κ», ότι «τέτοιες επιθέσεις είναι άδικες» και «θα κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να συσπειρώσουμε τη μειονότητα».
Κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας
Η Αλβανία δίνει με τις σημερινές εκλογές εξετάσεις στη διεθνή κοινότητα. Από τον τρόπο διεξαγωγής τους θα κριθεί η πολιτική ομαλότητα στη χώρα, αλλά και το ευρωπαϊκό της μέλλον. Τα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν φέρει στα όριά του τον διεθνή παράγοντα, αναγκάζοντας να τη θέσει υπό επιτήρηση. Στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θεωρούν αδιανόητο σε μια χώρα-μέλος της Συμμαχίας και υποψήφια για την Ενωση, όχι μόνο να μην συμμετέχει στη Βουλή η αντιπολίτευση, αλλά και να πυροβολούνται και να σκοτώνονται εν ψυχρώ διαδηλωτές από αστυνομικούς της πρωθυπουργικής φρουράς.
Διαπιστώνουν ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας του το δημοκρατικό πολίτευμα παραμένει προβληματικό και το πολιτικό σύστημα ανίκανο να αυτοανανεωθεί και να παράξει έναν νέο πολιτισμό. Δεν υπάρχει άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. όπου ο ηγέτης της εκάστοτε αντιπολίτευσης παίρνει τους βουλευτές του και φεύγει επ’ αόριστον από το Κοινοβούλιο, μπλοκάροντας τη λειτουργία του, όπως συνηθίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε αυτήν τη χώρα, ή να εφορμά στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τανκς και καλάσνικοφ για να διώξει τον νόμιμα εκλεγμένο πρωθυπουργό! Τα επεισόδια της 21ης Ιανουαρίου με τους τέσσερις νεκρούς και τους 50 τραυματίες ήταν αυτά που τελικά ξεχείλισαν το ποτήρι, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος...
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ.ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΜΠΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.