Το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ από το 2012 άφησε ανοιχτό χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επίσης ανέφερε ότι στόχος του είναι να μην ισχύσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τα είδη εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι καθόλου παραγωγική κίνηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι: «Oφείλω να βρω μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος». Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι ήδη έχει αναλάβει επιτροπή να μελετήσει τους συντελεστές ΦΠΑ, τονίζοντας παράλληλα την επιθυμία του να υπάρξουν μόνο δύο συντελεστές στο 10% και στο 20%. Αυτό, όπως είπε, «είναι μία πρώτη σκέψη και βρίσκεται υπό την δαμόκλειο σπάθη του ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος». Σημειώνεται ότι σήμερα ισχύουν τρεις συντελεστές, στο 6,5%, στο 13% και στο 23%. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει παρέμβαση στους συντελεστές ΦΠΑ το φθινόπωρο, με το «μέγα» φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια παλαιότητας σε ό, τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά αυτά θα ισχύσουν στο τέλος του 2012.
Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, με παράλληλη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν γι' αυτές, μελετά το οικονομικό επιτελέιο. Παράλληλα, μελετώνται αλλαγές και για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία από το 2012 θα έχουν μικρότερες εκπτώσεις φόρου. Συγκεκριμένα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθούν οι φοροαπαλλαγές, αλλά και να ισχύουν πλέον για όλες εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος του προϋπολογισμού από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μέσω του επικαιροποιημένου Mνημονίου δεσμεύεται ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ». Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται το οικονομικό επιτελείο θέλει να στείλει το μήνυμα στις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ακόμα και σε αυτές που έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα ότι το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί, ενώ προς κατάργηση οδεύει ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων.
Τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Θα αφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Tο κόστος των φοροαπαλλαγών για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι απαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα ανέρχονται σε 292 εκατ. ευρώ και για τα ακίνητα που διαθέτουν σε 168 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις απαλλαγές αυτές για τα νομικά πρόσωπα.
Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, θα εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να δικαιούται την έκπτωση φόρου. Για παράδειγμα, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ή 70.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται τις φοροαπαλλαγές ή διαφορετικά θα έχουν το μισό όφελος σε σχέση με τους υπόλοιπους.
2. Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Μελετάται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και άλλων μέτρων που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (Α. Ε., ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του συντελεστή στο 15% με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
3. Μείωση ΦΠΑ. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
-Τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 20%, που θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ. ά.
- Τη μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 10%, με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα και τα τιμολόγια.
- Την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται στα φάρμακα, στη διαμονή στα ξενοδοχεία, σε βιβλία, εφημερίδες, θέατρα.
4. Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
5. Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
ΠΟΛΛΥ ΣΚΕΨΗ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ
ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΔΡΑ.