Χωρίς να προσδιορίζει τη μικροποσότητα ναρκωτικών που προορίζεται για αποκλειστική χρήση ώστε να παραμείνει ατιμώρητος ο δράστης, ζήτημα που θα κρίνεται κατά περίπτωση από τα δικαστήρια, το νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί τη χρήση ναρκωτικών τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, μετά την έγκριση που πήρε από το υπουργικό συμβούλιο.
Με τη θέση ότι ο χρήστης είναι ασθενής και όχι εγκληματίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου παρουσίασε χθες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αλλάζουν το χάρτη της ποινικής μεταχείρισης των εξαρτημένων, έχοντας κεντρικό σημείο αναφοράς τη στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Αυστηρότερες ποινές στους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, που μπορεί να φτάνουν μέχρι την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη), αλλά ηπιότερη μεταχείριση για τους μικροδιακινητές και τα «βαποράκια» και εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης αντί του εγκλεισμού στη φυλακή είναι οι κύριοι άξονες της νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Σημαντική αλλαγή είναι και η καθιέρωση πολλαπλών αποδεικτικών μέσων για τη διάγνωση της εξάρτησης του κατηγορουμένου, στοιχείο εξαιρετικά κρίσιμο, αφού οδηγεί σε απαλλαγή ή σε μείωση της ποινής του. Μέχρι σήμερα το μόνο αποδεικτικό μέσο για να κρίνει το δικαστήριο αν ο κατηγορούμενος είναι εξαρτημένος ή όχι είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί διαβλητό και αντικείμενο εκτεταμένης διαφθοράς και συναλλαγής μεταξύ γιατρών και πραγματογνωμόνων.
Με τη νέα ρύθμιση, αποδεικτικά μέσα, ισότιμα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, θα είναι τα έγγραφα συμμετοχής και παρακολούθησης από τον κατηγορούμενο συμβουλευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ, ΨΝΘ) ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ). Επίσης η περίθαλψη για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών (π.χ.ηπατίτιδα, AIDS κ.λπ.), πιστοποιήσεις από κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς για ψυχολογικά και κοινωνικά δεδομένα του κατηγορούμενου ή ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων που αποκαλύπτουν χρήση ναρκωτικών για μακρόχρονες περιόδους.
Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του προσδιορισμού της ποσότητας ναρκωτικών για την οποία ο δράστης θα μένει εκτός ποινικού ελέγχου, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι κυριάρχησε η άποψη και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και στο υπουργικό συμβούλιο, να κρίνεται κάθε φορά από τα δικαστήρια και να μη ρυθμίζεται από το νομοσχέδιο. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το θέμα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ προανήγγειλε την εισαγωγή προγραμμάτων μεθαδόνης στις φυλακές.
Δίνεται τέλος η δυνατότητα σε δήμους και κοινότητες, φιλανθρωπικά σωματεία, εκκλησιαστικούς φορείς και ανώτατα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα να ιδρύουν συμβουλευτικούς σταθμούς και θεραπευτικά κέντρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα κατά της νεολαίας, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ. «Επιχειρεί τη νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και να γίνουν κοινωνικά αποδεκτά η τοξικοεξάρτηση και ο αλκοολισμός».
Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει θετικές τις εξαγγελίες, αλλά επί της ουσίας κενό γράμμα, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή τους «είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους αλληλεγγύης και η γενναία χρηματοδότηση των πολιτικών δημόσιας υγείας και των δημόσιων δράσεων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Στον αντίποδα, δηλαδή, της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου, που διαλύει το κοινωνικό κράτος και μειώνει τις δαπάνες για τα κέντρα πρόληψης και θεραπείας». *
ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΥΘΜΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΥΟ ΜΠΥΡΕΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΡΑ ΑΠΛΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΓΧΑΡΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΠΡΑΒΟ ΛΟΙΠΟΝ.