Αυστηρούς όρους για την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά, προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιάννης Τούντας δήλωσε την Τετάρτη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα μόνο χρόνια, δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία.
Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών.
Είναι γι’ αυτό ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών.
Πρόταση
Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ εισηγείται στην ηγεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τα ακόλουθα :
- Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη 'για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος' να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν, για την κυκλοφορία του οποίου απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του.
- Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής) (Προϊόντα Καπνού).
- Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο (χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη) να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
- Να συσταθεί Επιτροπή με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς: ΕΟΦ, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετασθεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθορισθούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο τους (είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους είτε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας).
Οδηγία
Η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία (2001/37/ΕΚ) για τα Προϊόντα Καπνού τελεί υπό αναθεώρηση με αναμενόμενες εξελίξεις ενδεχομένως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2012, δηλαδή επί Κυπριακής Προεδρίας και ως εκ τούτου, συνιστάται η συνεργασία της Ελλάδας με τις κυπριακές αρχές, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των κοινοτικών εξελίξεων από τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Τούντας, επίσης, τόνισε ότι η χρήση βοηθημάτων ή υποκατάστατων όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος, διότι όπως αναφέρει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του 'Ζήσε χωρίς τσιγάρο', οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος.
ΜΑΧΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Φ..ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ.ΤΟ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΠΛΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙ ΚΩΛΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ.