Η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα είναι σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο.
Η παρουσία των Ελλήνων ιατρών είναι πολύ σημαντική στα διεθνή
ιατρικά συνέδρια με πολύ αξιόλογες ανακοινώσεις. Επιπλέον, κάθε χρόνο
και με αυξανόμενο ρυθμό, μελέτες από τον ελληνικό χώρο δημοσιεύονται σε
έγκυρα διεθνή περιοδικά. Μάλιστα, από επίσημα στοιχεία η Ελλάδα
βρίσκεται στις 30 πρώτες χώρες στον κόσμο σε αριθμό δημοσιεύσεων και η
βιοϊατρική έρευνα αποτελεί τον κύριο κορμό αυτών. Αυτά φυσικά είναι
εύκολο να τα επιβεβαιώσει κανείς, αρκεί να μπει στο Ιντερνετ και μέσω
του Pubmed να αναζητήσει τις δημοσιεύσεις από την Ελλάδα.
Η έρευνα δεν εστιάζει σε λίγους μόνο τομείς. Σημαντικές μελέτες διεξάγονται σε ένα ευρύ φάσμα της ιατρικής, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο. Εντούτοις επειδή, ως γνωστόν, τα μεγαλύτερα ιατρικά προβλήματα, δηλαδή εκείνα που αφορούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, φαίνεται ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον κυρίως εντοπίζεται προς αυτά τα νοσήματα. Κατά περίπου 80% η έρευνα διεξάγεται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και κυρίως από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ομως, υπάρχουν και άλλοι φορείς, όπως το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" και άλλα που έχουν υψηλό επίπεδο ερευνητών και συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση της ιατρικής έρευνας στην Ελλάδα.
Οσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι πρωτοπόρος στη μελέτη της λειτουργικότητας των αρτηριών και στη διάγνωση και θεραπεία της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας. Που υστερεί η Ελλάδα σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή δεδομένα; Ίσως, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης στη βασική έρευνα, δηλαδή στη Μοριακή Βιολογία και τη Γενετική. Και αυτό όχι γιατί δεν έχουμε εξαιρετικούς ερευνητές, αλλά γιατί χρειάζονται τεχνολογικές υποδομές υψηλού κόστους. Από την πλευρά τους, όμως, πρέπει και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να οργανωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να προσπαθήσουν να μπουν δυναμικά στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για να απορροφήσουν μέρος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που δίνονται για τη χρηματοδότηση της έρευνας. Επιπλέον, πέρα από τα χρήματα, για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, είναι απαραίτητη η προσήλωση στην αξιοκρατία, δηλαδή η επιλογή των καταλληλότερων ερευνητών, που θα οργανώσουν και θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που τους παρέχονται.
Η ιατρική έρευνα δεν θα μπορούσε ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να χαρακτηριστεί ως «είδος πολυτελείας». Πάντα, κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες και τα προβλήματά της. Και μάλιστα, στο παρελθόν μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα. Φυσικά, πάνω από όλα είναι ο ασθενής, η άμεση αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματός του. Ομως, ποια θα ήταν η κλινική δουλεία αν δεν υπήρχε η έρευνα; Αυτά τα δύο είναι συνυφασμένα. Αν μέσω της έρευνας δεν ανακαλύπτονταν νέοι τρόποι διάγνωσης και νέες θεραπείες, τι θα ήταν η κλινική πράξη; Πώς θα ήμασταν χωρίς τα αντιβιοτικά, αν ο Φλέμιγκ θεωρούσε εν μέσω των προβλημάτων της εποχής του ότι ή έρευνα ήταν «πολυτέλεια»;
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πρωτοπόρος στην Ερευνα. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε. Οι βασικοί στόχοι που έχουμε θέσει ως Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι εξής: 1) Συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ιατρών, 2) Ανάδειξη με εξωστρέφεια των ερευνητικών προσπαθειών, 3) Προώθηση των καινοτόμων ιδεών 4) Ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων ερευνητών.
ΕΞΑΙΕΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΥΤΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ .ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΩΜΕΝΟΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΗΔΑΜΗΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΩΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΟΥΣ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.