Η συγκατάθεση του υπόπτου ή του κατηγορουμένου δε θα απαιτείται προκειμένου οι διωκτικές αρχές να προχωρήσουν στη λήψη DNA, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης, Ηλ. Σεφερίδη, η αρχή της προστασίας της προσωπικότητας του πολίτη δικαιολογημένα κάμπτεται όταν τίθεται ζήτημα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στην αστυνομία να παίρνει γενετικό υλικό από υπόπτους ακόμη και με το ζόρι.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια και να φθάνει στο σημείο που θα προσβάλει την προσωπικότητα του ατόμου, το οποίο δεν έχει κριθεί ένοχο για κάποια ποινική πράξη και μόνο σε περιπτώσεις που τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή ή δεν είναι λιγότερο επαχθή για τον ύποπτο ή κατηγορούμενο.
Όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία», αν και ο κ. Σεφερίδης δέχεται ότι στην Ελλάδα έχει τύχει πολεμικής η άποψη που υιοθετεί, καθώς μερίδα επιστημόνων κρίνει ότι η εξαναγκαστική λήψη DNA προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 2, 5 και 7 του Συντάγματος για την προστασία της προσωπικότητας του πολίτη, κρίνει θεμιτή την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στις διωκτικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική κρίση διατυπώθηκε με αφορμή δείγμα DNA που πήρε τον περασμένο Αύγουστο το Γραφείο Σήμανσης Πολυγύρου από ύποπτο χωρίς τη συγκατάθεση του, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή εμπλοκή του στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής. Δικηγόροι είχαν καταγγείλει τότε με αναφορά τους προς τον εισαγγελέα την πρακτική αυτή, υποστηρίζοντας πως οι αρχές δημιουργούν τράπεζα γενετικού υλικού για το φάκελο των Σκουριών.
Copyright ©
k-proothisi | Powered by Blogger
Design by Flythemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com