Με σκοπό να αποσυμφορηθούν οι φυλακές από τους υπεράριθμους κρατούμενους - Αφορά όσους έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους και τους «ισοβίτες» που έχουν παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον για 16 χρόνια
Το σύστημα γεωεντοπισμού – γνωστό και ως ηλεκτρονικό βραχιόλι – για υποδίκους και καταδίκους καθιερώνεται πλέον και στην Ελλάδα, με σχέδιο νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Η δημοσία διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Με τις νέες ρυθμίσεις, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στις ελληνικές φυλακές που «ασφυκτιούν» από τον υπερπληθωρισμό των κρατουμένων.Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί με στερητικές της ελευθερίας ποινές θα μπορούν να κάνουν χρήση των νέων διατάξεων και να αποφυλακίζονται υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Το σχέδιο νόμου εισάγει σειρά προϋποθέσεων για τους κρατούμενους που θα θελήσουν να καταθέσουν αίτηση για να βρεθούν εκτός φυλακής υπό τον όρο του περιορισμού κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης.
Δυο από τις βασικότερες προϋποθέσεις που εισάγονται προβλέπουν πως χρήση των διατάξεων μπορούν να κάνουν όσοι έχουν εκτίσει -όταν πρόκειται για πρόσκαιρη κάθειρξη- τα 2/5 της ποινής τους, και όταν πρόκειται για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 16 έτη.
Οι υπόδικοι
Για το καθεστώς της προσωρινής κράτησης το σχέδιο νόμου αποκλείει την χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης για κατηγορουμένους οι πράξεις των οποίων τιμωρούνται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη με ανώτατο όριο τα είκοσι έτη. Επίσης, αποκλείεται η χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος γεωεντοπισμού για κατηγορουμένους για αδικήματα που τελέστηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή από τις πράξεις τους αυτές υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων.Στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να διαταχθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου με ηλεκτρονική επιτήρηση και όταν, με βάση τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, κρίνεται αιτιολογημένα, πως αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Η ζωή με το ηλεκτρονικό βραχιόλι
Ο κρατούμενος που έχει αφεθεί με τον όρο να φέρει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας, εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού, μόνο όμως για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Επίσης, εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού θα μπορεί να βρεθεί σε περίπτωση που συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτική ή αλκοόλ.Οι ώρες μάλιστα της απουσίας του από τον τόπο του κατ’ οίκον περιορισμού αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων του καθορίζονται είτε με το βούλευμα που διέταξε την απόλυσή του, είτε με εισαγγελική διάταξη. Σε περίπτωση που ο κρατούμενος δεν συμμορφώνεται με τους όρους που του επιβλήθηκαν τότε οδηγείται και πάλι στη φυλακή.
Ακόμη, με εισαγγελική διάταξη θα αποφασίζονται και οι αλλαγές του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού, την τροποποίηση του προγράμματος των ωρών απουσίας του καταδίκου από αυτόν και την επιβολή ή τροποποίηση υποχρεώσεων του τελευταίου.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο κρατούμενος που τελεί ηλεκτρονική επιτήρηση προσπαθήσει να καταστρέψει το βραχιόλι θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.
Οι ανήλικοι
Χρήση των νέων διατάξεων που καθιερώνουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορούν να κάνουν και ανήλικοι κρατούμενοι, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Η αίτησή τους όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στις οποίες θα γίνεται μνεία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον των ανηλίκωνΣτοιχεία
Σύμφωνα με που είχε παρουσιάσει στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι άδειες οι άδειες που δόθηκαν σε κρατούμενους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας από το 1999 που ίσχυσε για πρώτη φορά ο σχετικός νόμος έως το 2011 ανέρχονταν στις 54.157.Από τις 54.157 άδειες σε 1364 παραβιάστηκε ο νόμος και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αδειών, ενώ οι 921 ήταν σε κρατούμενους με ποινές κάθειρξης.