Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν, η Ελλάδα φέρεται... αποφασισμένη, ύστερα από καθυστέρηση εννέα ετών, να θέσει τη σύμβαση σε ισχύ την 1η Αυγούστου του 2014.
Οπως, ωστόσο, προκύπτει από τις παρατηρήσεις που κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις ανησυχητικές διαστάσεις του απάνθρωπου φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, η χώρα μας μάλλον σύρθηκε -παρά εξ ιδίας πρωτοβουλίας- να επικυρώσει και να θέσει σε ισχύ τη σχετική σύμβαση.
Στις παρατηρήσεις του το Συμβούλιο της Ευρώπης μιλάει για εγκληματικές οργανώσεις που φέρνουν εκατοντάδες παιδιά από τις χώρες των Βαλκανίων στην Ελλάδα, όπου και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία.
Μιλάει ακόμη για σωρεία υποθέσεων παράνομων υιοθεσιών, για εμπορία γυναικών προς σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς και για ομάδες μεταναστών που γίνονται αντικείμενα εργασιακής δουλείας από συγκεκριμένα κυκλώματα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μάλιστα, επικαλείται και δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας υπηρεσίας της Γιούνισεφ για τα παιδιά στην Ελλάδα Λάμπρου Κανελλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 3.000 παιδιά, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες, εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και οδηγήθηκαν, από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, στην καταναγκαστική εργασία.
Με την επικύρωση της σύμβασης, η Ελλάδα καθίσταται υπόλογη στους τακτικούς ελέγχους που κάνει η Ομάδα Κρατών για την πάταξη της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) και εφεξής πρέπει:
* Να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων του τράφικινγκ.
* Να ποινικοποιήσει το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων και να διώκει τους διακινητές.