Ένοχος για υπεξαίρεση χρημάτων - Ο Αλεξέι Ναβάλνι ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για διαφθορά πριν από τρία χρόνια
Σε φυλάκιση 3,5 ετών με αναστολή καταδίκασε σήμερα ρωσικό δικαστήριο τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κρίνοντάς τον ένοχο για υπεξαίρεση χρημάτων, ενώ την ίδια ποινή φυλάκισης αλλά χωρίς αναστολή επέβαλε στον αδελφό του Όλεγκ.Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτης του κόμματος Progress, ηγήθηκε των μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για διαφθορά πριν από τρία χρόνια, και η δίκη του, σύμφωνα με το Ρόιτερς, θεωρείται απόπειρα καταστολής των διαφωνούντων.
Οι αδελφοί Ναβάλνι κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 30 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 427.000 ευρώ) από δύο εταιρείες, περιλαμβανομένης μίας θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας φυτικών καλλυντικών Yves Rocher, κατά το διάστημα 2008 και 2012.
Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για την δίωξη των επικριτών του.
Μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε τη ρωσική δικαιοσύνη ότι καταδίκασε τον αδελφό του για να ασκήσει "πίεση" στον ίδιο.
"Δεν ντρέπεστε με αυτά που κάνετε;", είπε ο Ναβάλνι απευθυνόμενος στο δικαστήριο και στην δικαστή Γελένα Κορομπτσένκο.
"Γιατί βάζετε στη φυλακή τον αδελφό μου; Για να με τιμωρήσετε ακόμη σκληρότερα;", είπε ο ίδιος.
Η σημερινή απόφαση, πάντως, αναμένεται να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή δεκαετούς κάθειρξης.
Ο Ναβάλνι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατ΄οίκον περιορισμό εκτίοντας πενταετή ποινή φυλάκισης με αναστολή που του επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο για άλλη κατηγορία.
Οι υποστηρικτές του έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Μανέζ μπροστά από το Κρεμλίνο.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι έγινε γνωστός κυρίως από ένα μπλογκ και μια ιστοσελίδα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, από τον αγώνα του κατά της διαφθοράς και τις καταγγελίες του για την εκτεταμένη οικονομική απάτη στις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις της Ρωσίας, όπως η τράπεζα VTB και η Transneft, που έχει το μονοπώλιο για τα δίκτυα φυσικού αερίου στη χώρα.