H Ρωσία θα επέμβει στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ εξοπλίσουν το Κίεβο με αμερικανικό οπλισμό όπως αποφάσισε η αμερικανική Γερουσία και
επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα δήλωσε επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας στη ρωσική Δούμα.
επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα δήλωσε επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας στη ρωσική Δούμα.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» στην ρωσική Δούμα Μ.Emelyanov δήλωσε ότι «Η Δούμα μπορεί να δώσει στον πρόεδρο την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο» .
«Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ (για την δυνατότητα χορήγησης όπλων προς την Ουκρανία) είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», γράφει η ρωσική εφημερίδα της Μόσχας Vzgliad.ru.
Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, πιέζοντας παράλληλα την Ρωσική Ομοσπονδία να λάβει και αυτή με την σειρά της τα αντίστοιχα μέτρα.
«Θα συζητηθεί η χορήγηση του δικαιώματος αυτού, από την Δούμα στον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να δύναται να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Ουκρανίας σε περίπτωση ουσιαστικής απειλής για την Ρωσία, και όχι να περιμένει την ώρα που Ουκρανία θα είναι πλήρως εξοπλισμένη, αποτελώντας κίνδυνο για την Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Emelyanov, στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση των ΗΠΑ καταδεικνύει ότι «η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, αν κρίνουμε από τις ενέργειες του αμερικανικού Κογκρέσου, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την μετατροπή της Ουκρανίας σε πυριτιδαποθήκη κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο βουλευτής.
«Σε λίγα χρόνια, η Ουκρανία θα είναι μια φτωχή και πεινασμένη χώρα, με ρωσοφοβική κυβέρνηση , η οποία θα έχει μεταφέρει στον πληθυσμό της το μίσος κατά της Ρωσίας , θα είναι οπλισμένη μέχρι τα δόντια, και η απροθυμία της ίδιας, αλλά κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν τα πραγματικά σημερινά σύνορα της Ρωσίας, θα προκαλέσει μια τεράστια σύγκρουση», πρόσθεσε ο ίδιος .
Η ρωσική Δούμα σε έκτακτη συνεδρίαση της 1η Μαρτίου είχε εγκρίνει ομόφωνα έκκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Στα τέλη Ιουνίου, το Συμβούλιο της ρωσικής Ομοσπονδίας ανέστειλε την απόφαση σχετικά με τη χρήση του ρωσικού Στρατού στην Ουκρανία, τώρα όμως αρχίζουν να αλλάζουν τα δεδομένα.
Δεδομένου ότι ο αμερικανικός Στρατός συγκεντρώνεται σε Πολωνία , βαλτικές χώρες, και ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζει δύναμη ταχείας επεμβάσεως, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρωσία εξοπλίζει σαν «αστακό» την Κριμαία, η Μόσχα δεν θα έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει την ύπαρξη ενός επανεξολισμένου και εχθρικού κρατικού μορφώματος σαν την Ουκρανία στα σύνορά της.
Θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον το ρωσόφωνο κομμάτι θα αποσπαστεί και ολόκληρη η βόρεια Μαύρη Θάλασσα θα περάσει υπό ρωσικό έλεγχο. Αυτός είναι και ο άμεσος στρατηγικος σκοπός, καθώς πέραν της κυριαρχίας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή θα ενώση και την Υπερδνειστερία με την ρωσική επικράτεια, αλλά και τους Ελληνορθόδοξους Γκαγκαούζιους καθιστώντας έτσι και το ρουμανόφωνο κρατίδιο της Μολδαβίας μη επιβλαβές για τα ρωσικά συμφέροντα, και άχρηστο για τα νεοταξίτικα κέντρα που εδράζουν στην Αμερική και έχουν αιμτοκυλίσει πολλές περιοχές του πλανήτη στην προσπάθεια να «στρααγγαλίσουν» γεωπολιτικά την Ρωσία.
Πάντως η τακτική των Αμερικανων έφερε ποιο κοντά τα BRICS,ωθησε τον Β.Πούτιν σε πιο στέρεες συμμαχίες με την Κίνα και την Ινδία απ’όπου θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη.