Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Συγκεκριμένα, όπως λένε στελέχη της ΤτΕ, πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει εντός του έτους και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και το 2012, και όχι μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ο λόγος είναι, όπως λένε, ότι αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μεν με κεφάλαια του ESM αλλά μέσω του ΤΧΣ, το κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Αυτό δεν είναι απόλυτο ότι θα ισχύσει εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον ESM.
Αν πάλι η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει «κούρεμα» καταθετών και ομολογιούχων και έχει γίνει ήδη νόμος του ελληνικού κράτους.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, ώστε η ανακεφαλαιοποίησή τους να ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως διαπιστώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα.
Οπως προαναφέρθηκε, η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι απευθείας από τον ΕSM.
Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.
Σχολιάζοντας το σενάριο περί δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank), πηγή εντός της ΤτΕ είπε ότι αυτό είναι δύσκολο στην παρούσα φάση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ για το ζήτημα της επιλογής, βάσει βιογραφικών, των στελεχών του ΔΣ του υπό σύσταση δημοσιονομικού συμβουλίου που θα ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού και θα συστήνει πρόσθετα μέτρα.