Σύμφωνα με πληροφορίες το κύμα μεταναστών που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αναμένεται να δεχθεί άλλα 6 εκατομμύρια πρόσφυγες σε βάθος 2 ετών.
Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και την ΕΕ, κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα Ελλάδα και Ιταλία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων (hot spots) στο έδαφός τους, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τομας ντε Μεζιέρ, να αναφέρει τα εξής: «Σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), κάτι το οποίο ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τoυ hot spot, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφασή μας».
Παράλληλα οι υπουργοί Εσωτερικών οριστικοποίησαν πλέον τον κατάλογο των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που θεωρούνται "ασφαλείς" και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές, πρόσφυγες, δεν δικαιούνται ασύλου. Στην συγκεκριμένη λίστα όμως φαίνεται πως υπάρχει ένα παραθυράκι, καθώς η Τουρκία δεν αποτελεί μέρος της λίστας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όσα άτομα περνάνε στην Ελλάδα από τα Τουρκικά σύνορα δικαιούνται ασύλου ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Αξίζει να αναφερθεί πως η Τουρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα κανάλια μεταφοράς μεταναστών για τους εμπόρους της Μέσης Ανατολής.
Με βάση πηγές, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν από την Συρία στην Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται πως οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα αναμένονται σε 100.000 - 200.000 τον μήνα, για τα επόμενα 2 έτη.
Τέλος φαίνεται πως οι μετανάστες, μάλλον θα τοποθετηθούν σε ακατοίκητα νησιά και ακατοίκητα χωριά της Θράκης και της Ηπείρου.